LessonUp

LessonUp is een online programma waarin je slides en interactieve leselementen samenbrengt. Leerlingen kunnen inloggen tijdens de les en meedoen. LessonUp heeft verschillende interactieve lesonderdelen die ik graag inzet tijdens mijn lessen.

Woordweb

Om voorkennis te activeren zet ik vaak een woordweb in. Er staat dan een vraag/onderwerp centraal, waar leerlingen associaties over in kunnen vullen. Een groot voordeel is dat je als docent kan zien wie welk antwoord instuurt.

Sleepvraag

Tijdens de uitleg zijn 'sleepvragen' van toegevoegde waarde. Leerlingen moeten dan elementen (dit kunnen woorden, beelden of geluiden zijn) naar het juiste sleepdoel slepen. Hiermee kan je schema's laten invullen, spotprenten behandelen, speeches laten koppelen aan de juiste persoon... al met al: de mogelijkheden zijn eindeloos!

(Interactieve) video

Ook kan je video's implementeren in je les. Hierdoor hoef je ze niet meer op te zoeken of op losse links te klikken. Daarnaast kan je ook vragen toevoegen aan de video door het interactieve video-element. Zo geef je de leerlingen ook een kijkdoel bij het filmpje.

Google maps

Een van de leukste elementen, naar mijn mening, is google maps. Je kan leerlingen via streetview rond laten lopen. Zo neem ik mijn leerlingen weleens mee naar het paleis van Versailles of de Berlijnse muur...

Poll

Om iets te kunnen peilen zet ik altijd 'poll' in. Leerlingen kunnen uit twee onderdelen kiezen, waar vervolgens de uitslag van de klas te zien is. Je kan dit inzetten om de mening van de klas over een onderwerp te achterhalen, maar je kan het ook inzetten 

Open vragen / Quiz vragen

Nadat ik uitleg heb gegeven en ik wil meten of leerlingen de stof hebben begrepen zet ik vaak een quiz- of open vraag in. Een quizvraag is een meerkeuze vraag met 2 tot 4 keuze-opties. Bij de open vragen kunnen leerlingen vrij typen. Daarnaast kan je er ook een 'fotovraag' van maken: leerlingen sturen naast hun antwoord ook een afbeelding in.