Uitleg werkvorm

Wat?

Leerlingen krijgen een set met kaartjes waarop verschillende begrippen centraal staan. De leerling moet dit begrip omschrijven, maar mag 4 woorden niet gebruiken in de omschrijving hiervan.

Voorbereiding

Om deze werkvorm te kunnen uitvoeren heb je verschillende setjes met 'het verboden woord' kaartjes nodig. Bepaal van te voren in welke vorm je het spel wilt spelen: klassikaal of in groepjes. Dit bepaald hoeveel sets met kaartjes je nodig hebt.

 

Voor de duurzaamheid van de werkvorm kunnen de kaartjes het beste gelamineerd worden.

Voor wie?

Binnen iedere jaarlaag en ieder thema kunnen deze kaartjes ontwikkeld worden. 

Hoe lang?

Ongeveer 10 minuten.

Hoe werkt het?

De leerling krijgt een kaartje met daarop het woord dat omschreven moet worden. Hieronder staan vier andere woorden die de leerling niet mag gebruiken in de omschrijving ervan. Andere leerlingen moeten proberen het woord te raden. De leerling die het woord raadt, krijgt het kaartje. De leerling die aan het einde de meeste kaartjes heeft, heeft gewonnen.

 

Spelvarianten:

  • 30 seconds: de leerlingen vormen teams van twee personen. In rondes van 30 seconden zoveel mogelijk probeert één leerling zoveel mogelijk woorden te omschrijven en de andere leerling probeert er zoveel mogelijk te raden.
  • Pictionary: in plaats van de woorden te omschrijven, kan je de leerlingen de woorden ook laten tekenen. De vier verboden woorden mogen dan niet getekend worden. 

Wat levert het op?

De leerling die het woord omschrijft moet een brede kennis van het te omschrijven begrip hebben. De leerling(en) die het woord moeten raden krijgen door dit speel ook meer inzichten over het te raden begrip.