Schoenendoosactie

Persoonlijk vind ik het belangrijk om soms onbaatzuchtig iets voor een ander te doen. Dit wil ik ook mijn (mentor)leerlingen meegeven. In de maand december doe ik met mijn mentorklas mee aan de schoenendoos actie; samen vullen we verschillende schoenendozen met spullen voor kinderen die in armoede leven.


Voorbereiding

  • Voorgaand aan deze actie stuur ik een mail naar ouders en leerlingen waarin ik de actie uitleg en het doel ervan. Daarnaast verzoek ik ouders, indien dit mogelijk is uiteraard, om aan hun kind spulletjes mee te geven die in de schoendozen kunnen. 
  • Vervolgens zorg ik ervoor dat er voldoende schoendozen zijn.
  • Ook zorg ik voor spullen waarmee de dozen versierd kunnen worden.

Hoe vul in de schoenendozen?

Hier vind je de checklist om jouw schoenendozen compleet te maken: https://schoenendoosactie.nl/#checklist

Hoe lang?

Één mentorles, exclusief het opsturen van de schoenendozen.

Hoe werkt het?

Tijdens de mentorles verdeel ik mijn klas in drie groepen:

  1. Sorteerders: deze leerlingen leggen alle spullen weg per categorie.
  2. Checklist: deze leerlingen gaan middels de checklist de dozen vullen. Hierbij kijken ze ook naar leeftijd en geslacht.
  3. Inpakkers: deze leerlingen pakken de dozen mooi in. Voor sommige kinderen is dit immers het eerste cadeautje dat ze ooit krijgen.

 

Tot slot maak ik een foto met mijn mentorgroep die ik aan de dozen toevoeg, zodat de kinderen weten wie het gemaakt hebben.

 

Als er uiteindelijk nog spullen ontbreken aan de dozen, dan zorg ik er zelf voor dat dit aangevuld wordt.

Wat levert het op?

Leerlingen leren iets te doen voor een ander. Daarnaast werkt dit heel goed voor de groepsdynamiek van je mentorklas, omdat er een gezamenlijk doel is.