Trechterbekercultuur

Boerensamenleving die rond 3500 v.Chr in Noord-Nederland leefde. 


Waar komt dit woord vandaan?

  • Trechterbeker = staat voor de soorten potten die deze boeren maakten. De potten van deze cultuur hebben vaak een 'trechter' aan de bovenkant zitten.

 

  • Cultuur = de gewoonten en ideeën van een groep mensen, die ze aan hun kinderen doorgeven.

Andere benamingen voor dit begrip:

  • Hunebedbouwers
  • Boerensamenleving

Schoolplaat Isings - Trechterbekercultuur

Op de onderstaande schoolplaat staat de Trechterbekercultuur afgebeeld. Aan de hand van deze schoolplaat zijn verschillende kenmerken van deze samenleving af te leiden:


Trechterbekers

De Trechterbekercultuur dankt haar naam aan de potten die zij maakten. Kenmerkend hieraan was dat de potten als het ware 'een trechter' als opening hadden. Dit is tevens te zien op de schoolplaat, waardoor je weet dat het hier om de Trechterbekercultuur gaat.

 

Hunebedden

De Trechterbekercultuur worden ook wel eens de Hunebedbouwers genoemd. Dit komt doordat de Trechterbekercultuur hunebedden bouwden voor hun overledenen.

 

Klik op de link om meer te weten te komen over Hunebedden

Een vaste woonplaats

De eerste mensen leefden als jagers en verzamelaars. Door klimaatverandering rond 10.000 v.Chr werd het moeilijker om als jager-verzamelaarstam te overleven, omdat er minder voedsel te vinden was.

In de Vruchtbare Halvemaan ontstond er landbouw. Tijdens de landbouwrevolutie zien we dat er langzaam een overgang wordt gemaakt van het leven van jagen en verzamelen, naar het leven van de landbouw.

De Trechterbekercultuur is een van de eerste landbouwsamenlevingen in Nederland. Ze leefden op een vaste woonplaats, hadden meer bezittingen dan jagers en verzamelaars en er ontstond hiërarchie